Recepty dle "prabáby"
Zde naleznete některé recepty ze surovin, které používaly naše prabáby. Žádná průmyslová mouka, bílý cukr či rostlinný tuk. Zkuste třeba špaldovou mouku a zhubněte tak, aniž byste cokoli více dělaly... ;o) A nezapomeňte, že cvičení dělá mistra... a učený z nebe nespadl!!! :o) Držím palečky i vařečky! :o)
Něco více o špaldě, než začnete zde. A pokud Vás zajímají důvody proč pracovat s kváskem a ne s droždím, koukněte sem.
A nyní už recepty:
Špaldová bábovka
Potřebujeme:
250 g špaldové mouky
4 vejce
1,25 dl vlažné hruškové šťávy (džusu) bez přidaného cukru
1,25 olivového oleje
1 vinný kámen - kypřidlo (např. Alnatura - z DM Drogerie či Globusu)
skořice
Postup:
Našleháme žloutky s hruškovou šťávou, přidáme olivový olej, přisypeme mouku smíchanou s kypřidlem a skořicí dle vlastní chuti a nakonec do těsta vmícháme našlehané bílky. V případě dalšího doslazení použijeme džem či povidla, bez přidaného cukru. Vše nalijeme do bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 175 st. přibližně 45 minut. P.S. Kdo se neobejde bez cukru, nechť "ujede" třeba na posypání hotové bábovky. ;o) Kritici tak nebudou mít do čeho "rýpat" a vy budete vědět své! ;o) Dobrou chuť!
Špaldová pizza s čímkoli... :o)
Potřebujeme na 1 plech:
400 g špaldové mouky
1 balíček sušeného kvásku např. Alnatura
1 lžička himalájské (mořské) soli
250 ml vlažné vody (údaj je uveden přibližně, záleží na té které mouce)
3 lžíce olivového oleje Postup:Polovinu mouky smícháme se sušeným kváskem a solí, přidáme vodu a olej a zpracujeme v hladké těsto. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě přibližně 4-5 hodin kvasit (kynout). Klidně můžete i přes noc. Zbytek mouky pak zapracujeme pomocí ručního hnětače a necháme další hodinku dojít. Časy jsou přibližné, záleží na vnější teplotě v místnosti... Správně nakvašené těsto poznáte podle bublinek na povrchu a mírně nakyslé vůni. Poté těsto na pomoučeném válu s pomocí trošky mouky "doňahňáme", "rozrolujeme" na plech a pokládáme zvolenými surovinami dle vlastního výběru. Pizzu pečeme přibližně 25 minut v troubě předehřáté na 190 stupňů. Dobrou chuť!
Cuketová buchtaPotřebujeme:
400 g nastrouhané cukety
400 g špaldové mouky
150 - 200 ml jablečného koncentrátu příp. hruškového moštu (350 g třtinového cukru)
3 vejce
100 g mletých ořechů
250 ml olivového oleje
1 a 1/2 balíčku vinného kamene (kypřícího prášku)
1 lžička skořice
čokoládové floky do těsta příp. čokoládovou polevu na hotovou buchtu
Postup:Vše důkladně smícháme, rozetřeme na velký plech příp. do dortové formy a při střední teplotě pečeme 30-50 minut (dle výšky těsta - nižší těsto kratší dobu, vyšší těsto delší dobu). Pokud chceme buchtu dozdobit, můžeme nalít po vychladnutí čokoládovou polevu, příp. posypat kokosem, ořechy, apod. Dobrou chuť! :o)
Back to top