Skip to: site menu | section menu | main content

Eliška LUKONCHIK - vše kolem kineziologie a aromaterapie

Currently viewing: Recepty dle "prabáby" » Kvásek nebo droždí

Kvásek nebo droždí

Možná Vás překvapuje informace, že je ze "zdravotního" hlediska rozdíl mezi kváskem a droždím. Je... a níže se dozvíte proč. :o)

Kvásek (obvykle žitný) vzniká přirozeným procesem, tzv. fermetací, a to díky přírodním kvasinkám obsaženým v obalech zrna různých obilovin a mléčným kvasinkám. Při tomto kvasném procesu dochází k dělení jednotlivých látek na jednodušší struktury a díky tomu dokáže tělo látky nejen využít, ale také s menší námahou zpracovat. V případě droždí jsou naopak využívany umělé kvasinky a celý proces je výrazně urychlen, díky čemuž vzniká při tomto procesu alkohol a oxid uhličitý. Jelikož tyto látky zabijí všechny "užitečné" bakterie, nemá droždí žádný probiotický efekt na naše trávení... ba naopak. "Umělé" kvasinky použité v droždí jsou výrazně odolnější vůči teplotám a proto těsto při pečení daleko lépe dokyne. Nicméně právě proto, že jsou tyto kvasinky vůči vysoké teplotě resistentní, s potravinami obsahujícími droždí konzumujeme i živé spory (zárodky) kvasinek čili plísní.  Následkem jsou plísňová onemocnění, ženské kandidózy a dokonce i astmata, ekzémy, alergie a diabetes. Tělo musí totiž bojovat prioritně s plísněmi, které přejdou dříve či později do krve přes stěny tenkého střeva atím pádem nemá dostatek energie a času efektivně řešit náš trávící, metabolický a imunitní proces. Toto je i důvodem, proč pečivo z droždí začne plesnivět výrazně dříve než pečivo z kvásku!

O tomto rozdílu se příliš nemluví, protože která ekonomika by chtěla přijít o farmaceutické příjmy z léků např. na astma, alergie, ekzémy a diabetes?! Při synově hospitalizaci v nemocnici jsem byla lékařem dotázána: "A kde se ty plísně v krvi dají zjistit? Protože naše labortoř to neumí..." Tak "moc" s tímto tématem současná medicína pracuje...

Pečení s kváskem je časově o něco náročnější, ale jen do doby, než se z toho stane rutina. Je to jako s pletením. Začátečnice plete šálu tři týdny a trénovaná pletařka udělá svetr za tři dny. Jste tedy připraveny/připraveni ve jménu svého zdraví "trénovat"?

Více na mých seminářích "Jak pekly naše prababičky?"  Sledujte rubriku Semináře.

Back to top